Wednesday, 6 February 2013

Halia Bara

Halia merupakan salah satu jenis rempah ratus yang bukan sahaja banyak digunakan dalam masakan timur dan barat malah antara rempah yang terpenting diperniagakan di dunia. Tanaman ini berasal dari Asia Tenggara dan sekarang ditanam secara meluas di seluruh dunia. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan. Halia digunakan sebagai rempah perasa dan ubatan. Tanaman ini tergolong dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan ubatan. Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air rebusan halia atau pati halia manakala dalam masakan pula dalam bentuk halia segar, halia kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia, halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan baker
‘Halia bara’ (Zingiber officinale Vara rubrum) originates from South East Asian countries. However, it is now widely found through out Asia. The mature rhizomes are used as the flavouring agent in cooking and medicinal preparations. The rhizomes are also used for the extraction of essential oil and oleoresin. In Malaysia it is planted on small-scale basis and used in the preparation of herbal tonic. 'Halia bara' is well adapted to tropical climates and found growing all over Malaysia. The total annual rainfall for optimum growth is 1,000 to 2000 mm. Supplementary irrigation is however required during drier months. The plant can grows on many different soil types but it is suited for well-drained sandy loam with high organic matter content. In Malaysia the plant is widely used in the production of herbal medicine and health food. It is normally for the treatments of gastric, fever, indigestion, fungal and bacterial infections, men’s sexual problems and inflammations. The decoctions are also used as the afterbirth treatments. It is normally taken as tonic drink or in the form of dried halia or extracts

No comments:

Post a Comment